Föhn fotografeert ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de schouwburg in Tilburg

Een hedendaags monument
Zes fotografen geïnspireerd door Schouwburg Tilburg

Voor Schouwburg Tilburg is 2011 een jubileumjaar: op 1 maart viert de Tilburgse schouwburg zijn 50-ste verjaardag. Fotografencollectief Föhn bijt de spits af in dit bijzondere jaar vol jubileumactiviteiten.

Theaters Tilburg, in samenwerking met Kunstpodium T, nodigden de fotografen van het collectief uit om te verbeelden wat hen opvalt, verrast, verwondert en inspireert aan de schouwburg. Het bijzondere resultaat is te zien in een speciaal voor het jubileum samengestelde foto-expositie.

Fotografencollectief Föhn werd opgericht in 2008. Aan deze expositie doen zes van de tien leden van dit collectief mee n.l.: Anjes Gesink, Claudia den Boer, Erik Klein Wolterink, Lisa Jacobs, Mariska van Zutven en Ria Kock.
Exposanten:
Erik Klein Wolterink wekt het terrein van 1958 waarop de schouwburg werd gebouwd, weer tot leven, vermengt heden en verleden.
Anjes Gesink laat de opperste concentratie zien van verschillende dansers die optraden in de schouwburg, van de opwarming tot de ontlading na de voorstelling.
• In de foto’s van Lisa Jacobs krijgen alledaagse zaken in de schouwburg hun eigen podium, we zien hoe zelfs een opslagruimte iets theatraals krijgt en hoe alles in het gebouw “theater ademt”.
• Het grote, lege podium van de schouwburg zonder theatrale aankleding fascineert Claudia den Boer. Elk detail van deze bijna industriële ruimte is naakt en puur gefotografeerd. Hier wordt de schouwburg ontmaskerd.
• Geïnteresseerd in hoe en waar mensen leven, wonen, werken en ontspannen, heeft Ria Kock de sfeer van het interieur willen vastleggen, daarbij gebruik makend van het bestaande licht. De trappen in het gebouw spelen in haar verhaal de hoofdrol.
Mariska van Zutven heeft Jan Starink en Tonny Geelen geportretteerd, twee mensen die de inspirerende kracht van de nieuwe schouwburg, 50 jaar geleden, van dichtbij hebben ervaren.

Föhn fotografeert overwegend vanuit een documentaire inslag en probeert een uitspraak te doen over de manier waarop de mens zich verhoudt tot zijn omgeving.
Föhn onderzoekt daarnaast de taal van fotografie in het hier en nu, maar ook in verleden en toekomst.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 6 januari tot eind maart als er concerten plaatsvinden in de concertzaal. Op aanvraag kunnen groepen de voorstelling bezichtigen onder begeleiding van een de fotografen. Bel voor meer informatie:013-5490321.
Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Kunstpodium T, bemiddelaar met de doelstelling talentvolle aankomend kunstenaars een podium te bieden, en mede mogelijk gemaakt door Fujifilm, Philips en Stichting KoBra.

Voor meer informatie over het 50 jarig bestaan: http://www.theaterstilburg.nl/
Meer informatie Föhn:
http://www.fohnfotografie.nl/ Meer informatie expositie: http://www.theaterstilburg50.blogspot.com/U kunt ons ook mailen: post@fohnfotografie.nl